学術論文 Journal

国際会議 International Conferences

2021/07/12-14 July 12-14, 2021
KOHYAMA Kaoru, et al. “A simple compression test of soft gels and pastes with artificial tongues”, 6th International Conference on Food Oral Processing

国内会議 Domestic Conferences

2021/09/07-08 September 07-08, 2021
神山かおる,堀江芙由美,西部美咲,日下部裕子,不均一な食品を評価するためのテクスチャーアナライザの工夫,日本食品工学会第22回(2021年度)年次大会

2021/08/19-21 August 19-21, 2021
神山かおる,モデル舌を用いて、舌で押しつぶせる食品か否かを簡易に評価する,日本摂食嚥下リハビリテーション学会第26・27合同学術大会

2021/10/02-29 October 02-29, 2021
神山かおる,不均一な食品の咀嚼破壊過程の評価法開発,日本咀嚼学会第32回学術大会

招待講演 Invited Lectures

2021/12/26 December 26, 2021
NAKAJIMA Mitsutoshi, “ Development of AI-Driven 3D Food Printing System
for Personal Food Production and Food Loss Reduction”, ハイドロコロイドを用いた食品の機能設計 Part IIJSPS, 二国間交流事業 中国(NSFC)とのセミナー

2021/12/25 December 25, 2021
NAKAJIMA Mitsutoshi, “ Development of Personal Food Production and Food Loss Reduction with 3D AI Printing System”, 2021 International Symposium on Low-Temperature Processing of Foods、Chuzhou University, China

2021/11/13 November 13, 2021
NAKAJIMA Mitsutoshi, “3Dフードプリンティングによるパーソナル食品提供システムの構築”, 国際農畜産物の加工技術を用いた食品開発, 日本食品科学工学会北海道支部 webセミナー

2021/09/28 September 28, 2021
NAKAJIMA Mitsutoshi, “Innovative Food Solutions for Reduction of Food Loss – 3D Food printing Technology for Personal Foods”, 11th International Forum on Food Safety and Health, The Chinese Institute of Food Science and Technology (CIFST) and IUFoST

2021/08/22 August 22, 2021
KOBORI Masuko, “Poly-gamma-glutamic acid contained in the Japanese fermented soy food natto reduces postprandial blood glucose levels in mice and human”, アメリカ化学会秋季大会(ACS Fall 2021)Symposium ”Japanese Food: Ingradients & Culture”

2021/06/24 June 24, 2021
KOBORI Masuko, “Health function of agricultural products and research toward a personalized diet for longevity and quality of life in Japan”, Team NL Expo 2021(オランダ)

特許 Patent

報道 Press

2021/10/06 October 06, 2021
近未来の食卓 フードテックで食品ロスゼロへ 農業共済新聞 7面

その他 Others

2021/10/04 October 04, 2021
プレスリリース Press release
(研究成果) ナタデココとβ-グルカンを混合した新食品素材 - 食品粉末に新たな特性を与えて適用範囲を拡大 –

2021/09/10 September 10, 2021
オンラインシンポジウム『食の未来を見据えた3Dプリント・パーソナル食品』&国際セミナー(International Seminar on 3D Food Printing Technology)を開催しました。
Online Symposium on “3D Printed Personal Foods for the Future” and International Seminar on 3D Food Printing Technology was held.

神山かおる,“食感と健康な食生活-高齢者食の新しい物性評価法-” ,食品と容器,62(4), p.210-215, 2021

2021/02/17 February 17, 2021
ムーンショット型農林水産研究開発事業『フードロス削減とQoL向上を同時に実現する革新的な食ソリューションの開発』 国際セミナー を開催しました。